מיסוי רווחי הון

מבזקים, חדשות ועדכונים במיסוי רווחי הון

האם יש להתחשב בחבות המס בעת חלוקת רכוש בגירושין?

פסק-הדין הקודם של בית-הדין הרבני הגדול

במבזק מס' 2002 מיום 14.12.2022 דיווחנו, בין היתר, על פסק-הדין של בית-הדין הרבני הגדול בירושלים בעניין פלוני.

באותו מקרה, מדובר היה בבני-זוג שהיו נשואים משנת 1994 וניהלו הליך גירושין משנת 2019.
במרכז ההליך עמדה חברה בבעלות הבעל בשותפוּת עם אחיו, כאשר החברה הוקמה לאחַר נישואי בני-הזוג ומשכך חֵלקו של הבעל עומד לחלוקה על-פי חוק יחסי ממון.
לאחַר שמינה רואה-חשבון שהעריך את שווי החברה בגובה 19,401,000 ₪, קבע בית-הדין הרבני האזורי, כי על הבעל להעביר לאשתו מחצית מהשוֹוי האמור.
הבעל הגיש ערעור על פסק-הדין לבית-הדין הרבני הגדול וטען, בין היתר, כי מן הראוי היה להביא בחשבון את חבות המס (מס רווחי הון) במכירת המניות בשוק החופשי.

בית-הדין הרבני הגדול – מפי הדיינים הרב א' איגרא, הרב ש' שפירא והרב מ' עמוס – קיבל את הערעור בעניין זה (קישור לפסק-הדין).

וכך נקבע שם:
"[...] למרות כל הספיקות למעשה אין מקום להטיל על הבעל להשתתף בתשלום המיסים, ונסביר הדברים, החברה שייכת לבעל ואין לאשה זכויות בגוף החברה. למרות זאת חוק יחסי ממון מחייב את הבעל לתת מחצית הזכויות שצבר, למרות שלולי החוק ומרצונו לא היה נותן. מעתה מכיוון שהמוחזק בפועל בנכסים הוא הבעל, והמוציאה מידו כפי קביעת המחוקק היא האשה. ניזל בתר הכלל הידוע והפשוט שהמוציא מחברו עליו הראיה, והבעל יוכל לאמר לאשה, אני חייב לערוך איזון ברכוש שצברתי, המחוקק קבע שהאיזון יהיה או בעין או בשוה כסף, משכך אני חפץ לתת המניות בעין תרצי תמכרי לצד ג' תרצי אני מוכרח לקנותם כפי הפסיקה הנזכרת. עם זאת אין את יכולה להוציא ממני סכום שהוא מעבר לשווין הרלוונטי של המניות, שמכירתן לי תגרור ארוע מס, משכך אין אפשרות לחייבני לשלם שוויה במזומן כפי השמאות אלא רק אחרי קיזוז סכום המס שיהיה נצרך לשלם במכירה שאת מוכרת לי."

בהתאם, נקבע, כי תתקבל חוות-דעת אקטוארית שתקבע תחילה מה יהיה מס רווחי ההון שיצטרכו הבעל או האשה לשלם עתה אם ימכרו את החברה בפועל.
עוד נקבע, כי לאחַר קבלת חוות-דעת זו, יופחת מהסכום של שווי מחצית חֵלקו של הבעל (שהוא חֵלקהּ של האשה במסגרת איזון המשאבים) (דהיינו, 4,850,000 ₪) מס רווחי ההון שהיה משולם בפועל על חֵלקהּ אילו היה מדובר במכירה של חֵלקה של האשה (רבע משווי השמאות) אם הייתה נמכרת על-ידי הבעל או על-ידי האשה לצד שלישי או לבעל.

פסק-הדין של בית-הדין הרבני האזורי

בית-הדין הרבני הגדול העביר את ביצוע ההחלטה לבית-הדין האזורי וביום 15.6.2023 ניתנה החלטתו של בית-הדין קמא.

במסגרת החלטתו, קבע בית-הדין הרבני האזורי, כי הסכום של שווי החברה שעל הבעל לשלם לאישה הינו 4,850,000 ₪; כי סכום של 3,245,000 ₪ יינתן לאישה באופן מיידי בניכוי סכומים מסוימים; כי סכום של 1,605,000 ₪ יופקד בחשבון נאמנות; וכי ככל שהחברה תימכר עד לחודש יולי 2026 יציג הבעל אישורי מס שיועברו לבחינת רואה-החשבון ובהתאם יינתן לו מהסכום הנ"ל, והשאר יינתן לאישה. לא תימכר החברה – יינתן כל הכסף לידי האישה.

על החלטה זו הגיש הבעל ערעור לבית-הדין הרבני הגדול, וזאת בטענה שבית-הדין האזורי סטה מהוראת בית-הדין הגדול והחליט שלא לפטוֹר את הבעל לגמרי מתשלום שווי המס לאישה אלא לדחות את מועד התשלום לשנים מספר לאחַר מועד הקרע אם החברה לא תימכר.

פסק-הדין הנוסף של בית-הדין הרבני הגדול

בית-הדין הרבני הגדול – מפי הדיינים הרב ש' שפירא , הרב א' שינדלר והרב מ' נהרי – קיבל את הערעור באופן חלקי (קישור לפסק-הדין).

בית-הדין הגדול קבע, כי הבעל ישלם לאישה סך של 4,850,000 ₪ בעבור זכויותיה בחברה ותינתן לו הזכות לדרוש הטלת עיקול על הבית שבידי האישה (או על נכס אחר) בסך 1,605,000 ₪.
לחלופין, ייערך היוון של הסכום שתשלם האישה לבעל באופן שאם החברה תימכר בעתיד ויוטל מס רווחי הון על מכירה זו, הבעל הוא זה שיישא בתשלום המס.

וכך נקבע, בין היתר, בפסק-הדין:
"[...] כאמור חלקה של האשה הוא מחצית החברה או שוויה, על חלק זה יש עננת חוב תשלום מס רווחי הון אם יהיה מס בעתיד. אך לעת עתה אין חוב, ואיך אפשר לגבות מהאשה ולהוריד מחלקה ספק חוב, שאם יחול איננו יודעים מתי יחול ואם יחול כלל. מאידך גיסא אם האשה תקבל את חלקה מחצית שוויה של החברה עתה, יש חשש כבד שלכשתגיע העת לתשלום מס רווחי הון, לא יהיה מהיכן לגבות סכום זה, שהרי ארוע מס זה של תשלום עבור מחצית החברה, חלקה של האשה הוא חוב המוטל עליה, אלא שלפי החלטת מיסוי 7681/14 [קישור להחלטה], נדחה תשלומה לעתיד לעת מכירה החברה לצד ג'. במקרים שכאלו דרך המלך היא הטלת עיקול, וכדאיתא בחו"מ ס' ע"ג היכא שיש חשש שלא יהיה מהיכן להיפרע. הטלת עיקול שיכולה להעשות באמצעות הערת אזהרה על נדל"ן השייך לאשה או שאמור להיות שלה במסגרת איזון המשאבים, כדוגמת בית הצדדים האמור לעבור לאשה בעת חלוקת הרכוש [...]
לפיכך דרך המלך הפשוטה יותר בנסיבות מקרה זה שבו האשה כנראה תרכוש את חלקו של הבעל בבית, היא הטלת עיקול בגובה המס על הדירה, כדי שאם חלקה של האשה בחברה ימכר ניתן יהיה לממש חוב המס המוטל על החלק שקיבלה באיזון המשאבים, לעת תשלום. למעשה התנהלות זו מקבילה לדרך השנ יה לאיזון משאבים שבה כל חוב וכל זכות מאוזנים בין הצדדים לעת הגמלן של הזכויות והחובות. ואף כאן האשה תקבל זכויותיה בעת הקרע, והיא תשל ם החוב לכשיגיע, אם יגיע ומתי שיגיע. והנה בעלמא אם חוב שכזה היה חוב לא גבוה, שאדם מן הישוב מסוגל לפרעו, אין ספק שהיו מאזנים את הזכויות ולעת תשלום החובות כל אחד ישלם את חובו. אכן בנידון זה, במקרים שמס רווחי ההון הוא ברף גבוה, שספק אם תוכל לפרעו אם לא ישורינו הכספים, יש לפעול כאמור.
עם זאת בכל דו"ח אקטוארי מוצגת הדרך הראשונה, שהיא היוון הזכויות והחובות עתה, וסיום האיזון בכל העניינים מבלי להשאיר ספיחי איזון לאחר זמן. ומשכך אף באיזון שווי החברה יש דרך נוספת שתאפשר הפרדות ואיזון המשאבים בצורה הוגנת, כבר עתה.
האיזון הנזכר תלוי בשמאות שנוגעת לנסיבות כל מקרה, ונסיבות אלו מבוססות בין השאר על הסיכוי כי החברה תמכר בעתיד, ויערך תשלום חוב (מס רווחי הון) עם המכירה. על טווח הזמן עד למכירת החברה, על האפשרות כי תמכר בסכום פחות מזה שבו נרכשה, ועל הצורך של מימון הרכישה, ועוד נתונים לפי שיקול דעת בית הדין ובהתאם לכל מקרה. שמאות זו תקבע איזה ערך יופחת משווי מחצית החברה, המשקלל את הנתונים והסיכויים של התרחישים האמורים לקרוא בעתיד.​"