לוגו אלכס שפירא ושות׳

נוהל לטיפול בהצהרות על פעולה/הקצאה באיגוד מקרקעין

כידוע, חוק מיסוי מקרקעין ("החוק") חל לא רק על מכירה של זכות במקרקעין אלא גם על פעולה באיגוד מקרקעין, כמשמעות מונח זה בחוק.*

* ראו הגדרת המונחים "איגוד מקרקעין" ו"פעולה באיגוד" בסעיף 1 לחוק וכן את סעיפים 7 ו-7א לחוק.

בהתאם, נקבעו בחוק מספר הוראות שעניינן בדיווח על מכירה ופעולה כאמור ובכלל זאת הוראת סעיף 16(ג) לחוק שעניינה במסירת הודעה על פעולה באיגוד שאינו איגוד מקרקעין* והוראת סעיף 75(ג) לחוק הקובעת חובת דיווח על הקצאה באיגוד מקרקעין.**

* וכך קובעת הוראה זו: "פעולה באיגוד תהא תקפה אם מסר עושה הפעולה הודעה בדבר הפעולה שנעשתה וכן כי לדעתו האיגוד שבו נעשתה הפעולה אינו איגוד מקרקעין, אך אין בהוראה זו כדי לפגוע בחובתו של האיגוד או של עושה פעולה בו לגבי כל אחריות המוטלת עליהם לפי חוק זה, לרבות תשלום המס, אם יתברר כי הם חייבים בו."
** הוראה זו, שנוספה בתיקון 55 לחוק, קובעת כדלקמן: "היתה הקצאה באיגוד מקרקעין, כמשמעותה בהגדרה 'פעולה באיגוד' שבסעיף 1, ימסרו האיגוד ובעלי הזכויות בו, למנהל, בתוך 30 ימים מיום ההקצאה, הודעה על כך, בטופס שקבע המנהל לענין זה לפי הוראות סעיף 112." ראו לעניין זה, ובין היתר, את הוראת ביצוע 9/2008 מיום 18.11.2008 (קישור להוראה).

בהמשך לאמור, נבקש לעדכנכם, כי ביום 5.3.2025 פרסמה רשות המיסים "נוהל לטיפול בהצהרה על פעולה באיגוד מקרקעין, הקצאה באיגוד מקרקעין ובהודעה על פעולה באיגוד לפי ס' 16(ג) וסע' 75(ג) לחוק מקרקעין" ("הנוהל") (קישור לנוהל).
בגדרו של הנוהל, המעגן את הפרקטיקה הנוהגת, מצוין כדלקמן:

"1. ישנן עסקאות של פעולה באיגוד מקרקעין (להלן: 'הפעולה באיגוד') או של הקצאה באיגוד מקרקעין (להלן: 'ההקצאה'), שבהן מדובר באיגודים שבבעלותם זכויות במקרקעין במקומות שונים בארץ המצויים בתחום של יותר ממשרד אזורי אחד של מיסוי מקרקעין (להלן: 'המשרדים האזוריים').
2. במסגרת ייעול התהליכים ולשם אחידות בטיפול ע"י המשרדים האזוריים הוחלט, כי בעסקאות של פעולה באיגוד מקרקעין ושל הקצאה (להלן: 'העסקאות'), ובהודעה הנמסרת על פי ס' 16(ג) ועל פי ס' 75(ג) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן בהתאמה: 'ההודעה' ו'החוק') תטופלנה ההצהרות לגבי העסקאות וההודעה כדלקמן:
א. כאשר המניות באיגוד מייצגות זכויות במקרקעין המצויים בתחום של יותר ממשרד אזורי אחד, יש לדווח על הפעולה באיגוד או ההקצאה, לפי העניין, למשרד מיסוי מקרקעין, שהשווי המצרפי של כלל הזכויות במקרקעין של האיגוד על פי השומה העצמית הוא הגבוה ביותר.
ב. כאשר מדובר במסירת הודעה, יש לדווח על ההודעה למשרד מיסוי מקרקעין, שהשווי המצרפי של כלל הזכויות במקרקעין של האיגוד על פי הערכה של מוסר ההודעה הוא הגבוה ביותר.
ג. המשרד שיקבל לידיו את ההצהרה או ההודעה, ייצור קשר מול המשרדים האזוריים האחרים הרלוונטיים ויתאם מולם את המשך הטיפול בהליך השומה, או ההודעה לפי העניין, באופן משותף.
ד. סיום הטיפול בשומה יתבצע במשרד, שאליו הוגשה ההצהרה על הפעולה באיגוד או ההקצאה. ה. ככל שהוגשה הודעה כאמור בס' 16(ג) וס' 75(ג) לחוק, ויוחלט על ידי מנהלי מיסוי מקרקעין של המשרדים האזוריים הרלוונטיים, כי המדובר באיגוד מקרקעין, תישלח הודעה בהתאם לס' 81 לחוק לעושה הפעולה באיגוד ולמי שהוקנתה לו הזכות באיגוד, ומי שנמסרה לו הודעה כאמור יהא חייב במסירת הצהרות למנהל מיסוי מקרקעין כאמור בס' 81 לחוק אשר תטופלנה בהתאם לנוהל זה.
3. נוהל זה מבטל את הוראה מספר 1 בנושא חובת הטיפול בהצהרות על פעולה באיגוד (הוראה 3.6 מיום 25.12.64 לקובץ הוראות אירגוניות)."