מיסוי הקצאת אופציות לעובדים – עדכונים נוספים
רקע
במבזק מס' 2093 מיום 23.9.2024 דיווחנו, בין היתר, על פרסום כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים) (תיקון), התשפ"ד-2024 ("התיקון") (קישור לתיקון), במסגרתו תוקנו כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים), התשס"ג-2003 ("הכללים") באופן כזה שנקבע למעשה "מסלול ירוק" חקיקתי לאישור תוכנית הקצאה,* דבר המַקנה וודאות בניגוד למצב המשפטי עד כה במסגרתו התוכניות היו נבחנות בדיעבד.**
* ראו, בין היתר, את השאלון החדש הנכלל בתוספת ד' החדשה לכללים.
** ראו בעניין זה את פסק-הדין של בית-המשפט המחוזי בנצרת בעניין טל שוחט. למַעבר למבזק בנושא זה, לחצו כאן.
בנוסף, נקבעו חובות דיווח ביחס להקצאה.
נזכיר, כי תחולת התיקון נקבעה ליום 1.1.2025, וזאת ביחס לבקשה או דיווח שתוגשנה (באופן מקוּון) ביום זה ואילך, כאשר תוכניות שתוגשנה עד ליום 31.12.2024 תַמשכנה להיות מוגשות, כבעבר, באופן ידני.
מאוחר יותר, וכפי שדיווחנו במבזק מס' 2102, פורסמה הנחייתו בנושא של רו"ח נדב נגר, מנהל החטיבה המקצועית ברשות המיסים (קישור להנחייה).
ואילו ביום 9.12.2024, וכפי שדיווחנו במסגרת מבזק מס' מס' 2103, פורסם חוזר מס הכנסה מס' 1/2024 בנושא "הגשת תוכנית הקצאת מניות באמצעות נאמן על פי סעיף 102 לפקודה" (קישור לחוזר), במסגרתו נכלל, לצד הסבר כללי על תגמול הוני ותוכניות הקצאה כמו גם היבטי המיסוי הגלומים בתגמול כאמור (סעיפים 3(ט) ו-102 לפקודת מס הכנסה), ניתוח מפורט של אופן הגשת בקשה לאישור תוכנית הקצאה, וזאת בהתייחס לנוסחם המתוקן של הכללים בעקבות התיקון, ובכלל זאת הסייגים לאישור תוכנית הקצאה ותוכן השאלון (תוספת ד לכללים, כנוסחם לאחַר התיקון).
דיגיטציה של תחום האופציות לעובדים
בהמשך לכך, נבקש לעדכנכם, כי ביום 11.12.2024 פורסמה הודעת דוברוּת רשות המיסים בנושא "עולם האופציות לעובדים נחשף: רשות המסים דורשת דיווח מקוון" (קישור להודעה).
וכך צוין בהודעה:
"רשות המסים הודיעה [הכּוונה להנחייתו האמורה של רו"ח נדב נגר, מנהל החטיבה המקצועית ברשות המיסים – א' ש'] כי החל מ-1.1.2025 חברות שמקצות אופציות למניות בחברה לעובדיהן ידווחו על כל התהליך ההקצאה – החל מתכנית ההקצאה, עבור בדיווח רבעוני ועד לדיווח על המימוש על ידי העובד – באמצעות שפיתחה הרשות. מטרת המהלך היא לאפשר לרשות לקיים הליך ביקורת יעיל על קיום התנאים להטבת המס במימוש אופציות ולהעניק לרשות ולמקבלי ההחלטות תמונה מלאה בנוגע להיקף האופציות המוקצות במשק הישראלי והעלות הפיסקאלית של הטבת המס.
על פי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, עובד בחברה ישראלית זכאי לממש אופציות למניות בחברה ולשלם מס רווחי הון בשיעור של 25% במקום מס שולי לפי גובה השכר שעשוי להגיע עד ל-50%. התנאים למימוש ההטבה הם שהאופציות הוענקו במסגרת תכנית הקצאה שאושרה על ידי רשות המסים וכי המניות הוחזקו בידי נאמן למשך שנתיים לפחות.
כיום, חברות המקצות אופציות לעובדיהן מדווחות לרשות המסים על תכנית הקצאות בדיווח ידני, ולאחר מכן מדווחות על מימוש האופציות של כלל העובדים בחברה במרוכז. שיטת דיווח זו מקשה על רשות המסים לקיים ביקורת יעילה על מנת לוודא כי התנאים להטבת המס התקיימו וחישוב המס נעשה בצורה נכונה. כמו כן, היעדר ריכוז של המידע המלא במערכת דיגיטלית מקשה על רשות המסים לקבוע מה העלות התקציבית של הטבת המס.
בעקבות עבודה מרוכזת שנעשתה בחטיבה המקצועית ברשות המסים, אשר במהלכה התברר כי המחזור השנתי בממוצע של האופציות לעובדים במשק הישראלי הינו גבוה מ-15 מיליארד ₪ וכי הנאמנים שמחזיקים באופציות הללו עושים כבר שימוש במערכות דיגיטליות שיכולות לעבור התממשקות למערכת של רשות המסים, הוחלט על דיגיטציה של התחום. במסגרת מהלך זה, חברות המבקשות להקצות אופציות לעובדים יגישו את תכנית ההקצאה לאישור רשות המסים באמצעות טופס מקוון. במהלך ההגשה יענו נציגי החברות על שאלון ועל סמך תשובותיהם תקבע רשות המסים אם יש מקום לאשר את התכנית או לבקש מהחברה לבצע בה שינויים. בנוסף, רשות המסים תממש את זכאותה לפי החוק לדרוש דיווח רבעוני מלא מכלל החברות המקצות אופציות והנאמנים המנהלים אותן, בנוגע לאופציות המוחזקות אצלם או ממומשות דרכם.
הדיגיטציה של תחום האופציות תאפשר לרשות המסים לקיים ביקורת חכמה ויעילה על התחום, מבלי להקשות על גורמים המתנהלים בצורה תקינה ותוך מיצוי מקסימלי של פוטנציאל הגבייה, לצד קבלת תמונה מלאה של עלות ההטבה והיקף האופציות במשק הישראלי."
פודקסט בנושא אופציות לעובדים
במבזק מס' 1993 מיום 4.10.2022 דיווחנו, כי רשות המסים השיקה ערוץ תקשורת חדש עם הציבור בשם "פודמס", שהינו פודקסט בענייני מיסוי בהגשתם והשתתפותם של עובדים ומנהלים ברשות.
בהמשך לכך, נבקש לעדכנכם, כי הועלה לערוץ ראיון עם רו"ח נדב נגר, מנהל החטיבה המקצועית ברשות המיסים, בנושא אופציות לעובדים.
להאזנה, לחצו כאן.
לנוחותכם, להלן פירוט הפודקסטים שפורסמו עד כה:
- פרק 1 – אנחנו מפעל ענק שמייצר 90% מתקציב המדינה (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 2 – בין עבודות: על מענק הפרישה (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 3 – משחק החבילה: על יבוא אישי וקניות באינטרנט (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 4 – מסים בכפר הגלובלי: על מיסוי בינלאומי (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 5 – כלכלה בשחור: חקירות והמאבק בהון השחור (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 6 – מיסוי דירת מגורים: רכישה, השכרה ומכירה (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 7 – הכירו את החוק לצמצום השימוש במזומן (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 8 – מע"מ: מס יעיל או מקור לפערים חברתיים? (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 9 – מיסוי מטבעות דיגיטליים (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 10 – קביעת מדיניות המס (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 11 – כשאהיה בן 67 – יציאה לפנסיה (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 12 – המעטפות הירוקות באות (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 13 – הטבות מס ליחידים (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 14 – תהליך ההזדהות באזור האישי באתר הרשות ושירותים טלפוניים ומקוּונים נוספים (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 15 – כלכלה דיגיטלית (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 16 – הטבות מס לאנשים עם מוגבלויות (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 17 – רכבים חשמליים (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 18 – ייבוא אישי (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 19 – החוק לעידוד השקעות הון (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 20 – רשות המיסים ואומת הסטארט אפ (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 21 – איך עושים תיאום מס והחזר מס (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 22 – קרן הפיצויים של מס רכוש, חלק ראשון (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 23 – קרן הפיצויים של מס רכוש, חלק שני (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 24 – למה רכב צריך בלמים? (מינהל המכס) (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 25 – השינויים במיסוי מקרקעין (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 26 – מענק עבודה (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 27 – סיווג מוצרים למכס (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 28 – שינויים במעבר בין עבודות* (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 29 – הצהרת הון (להאזנה, לחצו כאן).**
- פרק 30 – השימוש בכלבים במסגרת המלחמה בהברחות לישראל (להאזנה, לחצו כאן);
- פרק 31 – התחדשות עירונית (להאזנה, לחצו כאן).