חשבוניות פיקטיביות
פסק-הדין בעניין וזנה
ביום א, 1.9.2024, ניתן פסק-הדין של בית-המשפט המחוזי מרכז-לוד בעניין וזנה.
עניינו של פסק-הדין בערעור על החלטת המשיב (מנהל מס ערך מוסף – היחידה לפשיעה חמורה) להטיל כפל-מס על המערער מכוח סעיף 50(א) לחוק מע"מ בְּשל חשבוניות שהוציא המערער לקבוצת העתקות בע"מ ("קבוצת העתקות") בין השנים 2016-2012 בגין אספקת שירותי שליחים.
סכום החיוב בכפל-מס הועמד תחילה על סך של 5,950,630 ₪, אך לאחַר ששולם על-ידי קבוצת העתקות, לה הוּצאה שומת תשומות, תשלום במסגרת הסכם פשרה, הופחת סכום החיוב לסך של 4,095,038 ₪.
לטענת המשיב, העוסקים, שעל שמם הוצאו חשבוניות המס הנדונות ("העוסקים"), אינם בעלי פעילות כלכלית והם לא סיפקו לקבוצת העתקות שליחים או שירותי שליחויות; ולפיכך, החשבוניות אינן משַקפות את העסקאות שבוצעו בפועל, העוסקים אינם צד לעסקאות הנדונות, והמערער, שהוציאן שלא כדין, חייב בכפל-מס. לטענת המשיב, קבוצת העתקות היו בקשר אך ורק עם המערער ולא הכירו אדם אחר כלשהו מאותם עוסקים, המערער הוא שגייס את השליחים, הוא ששילם את שכרם (מחצית במזומן ומחצית בהמחאות), הוא אשר שיבץ את השליחים בסניפים השונים של קבוצת העתקות ואף טיפל בתיקון כלי הרכב בו נסעו השליחים. עוד טען המשיב, כי המערער הקים למעשה עסק של שליחויות, אך בְּשל הליך גירושין בו היה מצוי ובְּשל היותו מוגבל באמצעים, כמו גם מאחַר שרצה להימנע מיחסי עובד מעביד בינו לבין השליחים, הִפעיל את עסקו זה באמצעות עוסקים אחרים על-מנת להסתיר הכנסות ולהימנע מתשלום זכויות סוציאליות לעובדיו. לגישת המשיב, השימוש שהמערער עשה בחשבוניות המס של העוסקים, היה לצורך כיסוי חשבונאי גרידא, באופן שאִפשר לו לעבוד מול קבוצת העתקות ולספק לה את השליחים.
המערער, לעומת זאת, טען, כי מדובר בעסקאות אמת וכי השליחים סופקו לקבוצת העתקות וביצעו בפועל את עבודות השליחות. בנוסף, טען המערער לפגמים שונים בהתנהלותו של המשיב, ובכלל זאת כי נמנע מלערוך חקירות ובדיקות נוספות שיש בהן כדי לתמוך בטענותיו של המערער.
בית-המשפט, מפי השופט ד"ר ש' בורנשטין, דחה את הערעור וחייב את המערער בהוצאות המשיב בסך של 60,000 ₪ (קישור לפסק-הדין).
פסק-הדין בעניין מיט פלייס בע"מ
פסק-דין נוסף בנושא חשבוניות פיקטיביות ניתן ביום 28.8.2024 על-ידי בית-המשפט המחוזי בבאר-שבע בעניין מיט פלייס בע"מ.
עניינו של פסק-הדין בערעור על החלטת המשיב (מנהל מע"מ אשדוד) בעניין קיזוז מס תשומות שלא כדין על-ידי המערערת, חברה פרטית שמנהלת מפעל לעיבוד ושיווק של מוצרי בשר ועוף.
בית-המשפט, מפי השופטת י' ייטב, דחה את הערעור וחייב את המערערת בהוצאות המשיב בסך של 70,000 ₪ (קישור לפסק-הדין).