קרנות סל (ETF) העוקבות אחַר מטבע הביטקוין | מיסוי בעת גירושין
קרנות סל (ETF) העוקבות אחַר מטבע הביטקוין
ביום 10.1.2024 אישרה רשות ניירות-ערך בארה"ב (SEC) השקתן של 11 קרנות סל (ETF)* העוקבות אחַר מטבע הביטקוין (קישור להודעה).
* Exchange Traded Fund.
השקעה בקרנות כאמור תאפשר לבצע השקעה הצמודה לביטקוין ללא צורך להחזיק ארנק דיגיטלי.
תשומת לבכם שתוצאות המס הגלומות בהשקעה באותן קרנות אינן זהוֹת לאלו שגלומות ברכישה ישירה של ביטקוין והשקעה בקרנות האמורות אוצרת בחוּבּה יתרונות מס שונים.
מיסוי בעת גירושין
ביום 27.12.2023 ניתן פסק-הדין של בית-המשפט לענייני משפחה בתל-אביב (השופטת א' אילוטיביץ' סגל) בעניין פלונית (קישור לפסק-הדין).
עניינו של פסק-הדין בארבע תובענות שהגישו הצדדים, בני-זוג שהתגרשו ביום 10.8.2022, כאשר בן-הזוג הוא עורך-דין במקצועו ושותף בכיר במשרד עורכי-דין מצליח: תובענה למזונות אשה, מזונות קטינים ומדור שהגישה בת-הזוג; תובענה לאיזון משאבים, מוניטין ונכסי קריירה שהגישה בת-הזוג; תובענה למתן פסק-דין הצהרתי ואיזון משאבים שהגיש בן-הזוג שלפיו גם נכסים הרשומים על שם בת-הזוג הם נכסים משותפים; ותובענה לדמי שימוש שהגיש בן-הזוג.
במסגרת פסק-הדין, הורתה השופטת אילוטיביץ' סגל, בין היתר, על חלוקה בעין של זכויות בן-הזוג בחברות הזנק (חברות סטארט-אפ), בחלקים שווים, בין הצדדים, כך שמחצית מהזכויות הרשומות על-שם בן-זוג בכל אחת מהחברות האמורות תירשם על-שם הבת-הזוג.
עוד הורתה השופטת, כי איזון הזכויות בחברה באמצעותה פעל בן-הזוג, כשותף בשותפוּת עורכי-הדין – חברה שכונתה על-ידי השופטת "חברת הארנק" – ייעשה בדרך של איזון בכסף, דהיינו בת-הזוג תקבל תשלום בשיעור 50% משוויָה של חברת הארנק.
בהקשר לחלוקה בעין של זכויות בן-הזוג בחברות ההזנק נדרשה השופטת אילוטיביץ' סגל להוראות סעיף 4א לחוק מיסוי מקרקעין* וכן להחלטת מיסוי 7681/14** וקבעה, כי על הצדדים לפעול על-פי המתווה שבסעיף 2 להחלטת המיסוי האמורה, כך שדה פקטו לכל צד ישנה אחריות אישית ישירה מול רשות המסים.
* סעיף זה, שכותרתו "העברה אגב גירושין", קובע, כי "העברת זכויות בזכות במקרקעין או בזכות באיגוד במקרקעין, הנעשית על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין, לא יראוה כמכירה או כפעולה באיגוד לענין חוק זה, בין אם היא העברה בין בני הזוג ובין אם היא העברה מהם לילדיהם. ובמכירת הזכות במקרקעין או בפעולה באיגוד מקרקעין על ידי מי שהועברו לו הזכויות בזכות במקרקעין כאמור, יהיו שווי הרכישה של הזכות ויום רכישתה, לרבות לענין סעיף 7א, שווי הרכישה ויום הרכישה שהיו נקבעים לפי הוראות חוק זה או לפי הוראות הפקודה, לפי הענין, אילו נמכרה הזכות או נעשתה הפעולה על ידי מי שהעביר את הזכויות בה".
** נזכיר, כי החלטת מיסוי זו דנה בני-זוג נשואים תושבי ישראל העתידים להתגרש. בבעלותם המשותפת של בני-הזוג נכסים שונים ובכלל זאת מזומנים, נדל"ן, ניירות-ערך והחזקה בשיעור 100% ממניות חברה פרטית (50% כל אחד). על-פי ההחלטה, העברת מניות החברה הפרטית בין בני-הזוג במסגרת הסכם גירושין על-פי פסק-דין שיינתן אגב הליכי הגירושין לא תהווה מכירה כמשמעותה בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה. זאת, בכפוף למספר תנאים ובכלל זה הקובע, כי בעת מכירת המניות לראשונה בידי בן-הזוג, יהיו העלות ויום הרכישה לצורכי מס כפי שנקבעו בידי המעביר טרם חלוקת הנכסים המשותפים.
למַעבר להחלטה, לחצו כאן.
אשר לחברת הארנק, קבעה השופטת אילוטיביץ' סגל, תוך שהיא מקישה מהוראות סעיף 77 לפקודת מס הכנסה (שעניינן ב"רווחים לא מחולקים שרואים אותם כמחולקים"), כי איזון הזכויות בחברות ייערך בערכי ברוטו, אך ככל שבעתיד ישולם מס בגין מימוש השווי הכלכלי של הזכויות בחברות, אזי הצדדים ישאו בחלקים שווים ביניהם את המס הנגזר כתוצאה מאירוע המס בגין ערכים כלכלים שנצברו במהלך תקופת השיתוף בלבד וזאת למשך תקופה של עד חמש שנים ממועד הקרע.
ראו עמ' 73-65 לפסק-הדין