האם יש להתחשב בחבות המס בעת חלוקת רכוש בגירושין?
ביום 17.11.2022 ניתן פסק-הדין של בית-הדין הרבני הגדול בירושלים בנושא איזון משאבים בעת חלוקת רכוש בין בני-זוג שהתגרשו.
באותו מקרה, מדובר היה בבני-זוג שהיו נשואים משנת 1994 וניהלו הליך גירושין משנת 2019.
במרכז ההליך עמדה חברה בבעלות הבעל בשותפוּת עם אחיו, כאשר החברה הוקמה לאחַר נישואי בני-הזוג ומשכך חֵלקו של הבעל עומד לחלוקה על-פי חוק יחסי ממון.
לאחַר שמינה רואה-חשבון שהעריך את שווי החברה, קבע בית-הדין הרבני האזורי, כי על הבעל להעביר לאשתו מחצית מהשוֹוי האמור.
הבעל הגיש ערעור על פסק-הדין לבית-הדין הרבני הגדול וטען, בין היתר, כי מן הראוי היה להביא בחשבון את חבות המס (מס רווחי הון) במכירת המניות בשוק החופשי.
בית-הדין הרבני הגדול – מפי הדיינים הרב א' איגרא, הרב ש' שפירא והרב מ' עמוס – קיבל את הערעור בעניין זה (קישור לפסק-הדין).
וכך נקבע שם:
"[...] למרות כל הספיקות למעשה אין מקום להטיל על הבעל להשתתף בתשלום המיסים, ונסביר הדברים, החברה שייכת לבעל ואין לאשה זכויות בגוף החברה. למרות זאת חוק יחסי ממון מחייב את הבעל לתת מחצית הזכויות שצבר, למרות שלולי החוק ומרצונו לא היה נותן. מעתה מכיוון שהמוחזק בפועל בנכסים הוא הבעל, והמוציאה מידו כפי קביעת המחוקק היא האשה. ניזל בתר הכלל הידוע והפשוט שהמוציא מחברו עליו הראיה, והבעל יוכל לאמר לאשה, אני חייב לערוך איזון ברכוש שצברתי, המחוקק קבע שהאיזון יהיה או בעין או בשוה כסף, משכך אני חפץ לתת המניות בעין תרצי תמכרי לצד ג' תרצי אני מוכרח לקנותם כפי הפסיקה הנזכרת. עם זאת אין את יכולה להוציא ממני סכום שהוא מעבר לשווין הרלוונטי של המניות, שמכירתן לי תגרור ארוע מס, משכך אין אפשרות לחייבני לשלם שוויה במזומן כפי השמאות אלא רק אחרי קיזוז סכום המס שיהיה נצרך לשלם במכירה שאת מוכרת לי."
בהתאם, נקבע, כי תתקבל חוות-דעת אקטוארית שתקבע תחילה מה יהיה מס רווחי ההון שיצטרכו הבעל או האשה לשלם עתה אם ימכרו את החברה בפועל.
עוד נקבע, כי לאחַר קבלת חוות-דעת זו, יופחת מהסכום של שווי מחצית חֵלקו של הבעל (שהוא חֵלקהּ של האשה במסגרת איזון המשאבים) מס רווחי ההון שהיה משולם בפועל על חֵלקהּ אילו היה מדובר במכירה של חֵלקה של האשה (רבע משווי השמאות) אם הייתה נמכרת על-ידי הבעל או על-ידי האשה לצד שלישי או לבעל