דחיית מועד הגשת הדו"ח השנתי לשנת-המס 2024
פורסמה הודעת רשות המיסים (קישור להודעה) לפיה הוחלט על מתן אורכה לכלל הנישומים (יחידים, חברות ומלכ"רים) להגשת הדו"חות השנתיים לשנת-המס 2024.
להלן המועדים המעודכנים:
- יחידים החייבים בהגשת דו"ח שאינו מקוּון יגישו עד ליום 29.5.2025;
- יחידים החייבים בהגשת דו"ח מקוּון יגישו עד ליום 30.6.2025;
- חברות, מלכ"רים ובעלי שליטה החייבים בהגשת דו"ח יגישו עד ליום 31.7.2025.
נזכיר, כי לגבי נישומים המיוצגים על-ידי רואה-חשבון (או יועץ מס) ניתנת אַרכּה להגשת הדו"ח בהתאם להסדרים בין הרשות למיַיצגים.
עוד נזכיר, כי רשות המיסים מעמידה לשכות הדרכה לסיוע במילוי והגשת הדו"ח שנתי ליחידים (טופס 1301) ודו"ח ליחידים בעל עסק קטן (טופס 137) המיועד לבעל עסק קטן שמחזור עסקאותיו עד 60,000 ₪ (למַעבר להודעת הרשות בעניין זה, לחצו כאן).
רו"ח יניב כהן מוּנה לסמנכ"ל בכיר מיסוי מקרקעין ברשות המיסים
מנהל רשות המיסים, עו"ד שי אהרונוביץ', הודיע על מינויו של רו"ח ומשפטן יניב כהן לתפקיד סמנכ"ל בכיר מיסוי מקרקעין (קישור להודעה).
רו"ח כהן עובד ברשות המיסים משנת 2003 וכיהן במִגוון תפקידים במערך מיסוי מקרקעין. בתפקידו האחרון כיהן רו"ח כהן כמנהל מיסוי מקרקעין חדרה ולפני כן כמנהל אגף מיסוי מקרקעין בחטיבת שומה וביקורת.
לצד מינויו של יניב כהן לתפקיד הכריז מנהל רשות המיסים על שינויים בהגדרת הסמכויות של סמנכ"ל בכיר מיסוי מקרקעין: הָחל מעתה, מחלקות המטה של מיסוי מקרקעין, שהיו עד כה בחטיבות שומה וביקורת והחטיבה המקצועית, תועברנה לחטיבת מיסוי מקרקעין בראשותו של סמנכ"ל זה, אשר יוסיף גם להחזיק באחריות ניהולית על משרדי מיסוי מקרקעין ברחבי הארץ.
אנו מאחלים לרו"ח כהן הצלחה רבה בתפקידו החדש.
דו"ח הממונה על חוק חופש המידע ברשות המיסים לשנת 2024
כידוע, על-פי חוק חופש המידע, תשנ"ח-1998 ("החוק"), אשר נכנס לתוקפו בחודש מאי 1999, כל אזרח ישראלי או תושב* הזכות לקבל מידע מרשות ציבורית – ובכלל זאת רשות המיסים – וזאת באמצעות הממונה על החוק ברשות האמורה.
* לעניין זה, "תושב" הינו כהגדרתו בסעיף 1 לחוק מרשם האוכלוסין וכן תאגיד שהתאגד לפי הדין בישראל.
בעניין זה, נבקש לעדכנכם, כי פורסם הדו"ח השנתי לשנת 2024 אודות יישום החוק ובו דיווח בנוגע לבקשות לקבלת מידע על-פי החוק אשר הוגשו בשנת 2024.
יצוין, כי בניגוד לדוחות השנתיים לשנים קודמות,* הדוח אינו כולל סקירה אודות רשות המיסים, כינונה, תחומי אחריותה, תפקידיה וסמכויותיה, המבנה הארגוני שלה, רשימת בעלי התפקידים, תקציבה ופעילויותיה השונות בשגרה ובעידן של המלחמה.
* ראו, למשל, את הדו"ח לשנת 2023 (קישור לדו"ח).
להורדת הדו"ח, לחצו כאן.
השפעת מיסוי "הרווחיות העודפת" על הדוחות הכספיים של חברת מעטים
ביום 31.12.2024 פורסם ברשומות חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2025) (מיסוי רווחים לא מחולקים), התשפ"ה-2024 ("חוק ההתייעלות") (קישור לחוק ההתייעלות), הכולל את התיקון* ביחס לחברות ארנק ורווחים כלואים שבו נעסוק בקרוב בסדרת וובינרים מיוחדים.
* תיקון מס' 277 לפקודת מס הכנסה (תיקון עקיף).
ביום 11.3.2025, וכפי שדיווחנו במסגרת מבזק מס' 2120, פרסם המוסד הישראל לתקינה בחשבונאות הנחיה מקצועית מס' 2025/1 בנושא "השפעה על הדוחות הכספיים של החלת תוספת למס על רווחים לא מחולקים של חברת מעטים (סעיפים 81א-81ו לפקודת מס הכנסה)" ("ההנחייה") (קישור להנחיה).
עניינה של ההנחיה בסוגיות הבאות:
-
תחולת תקן חשבונאות מספר 19 (מיסים על ההכנסה) לגבי התוספת למס על רווחים לא מחולקים של חברת מעטים;
-
השלכות המיסים השוטפים והנדחים בשנת 2025 ואילך של סעיפים 81א-ו לפקודה בחברת מעטים;
-
הטיפול החשבונאי בעת חלוקת דיבידנד בשנת 2025 ואילך;
-
השלכות המיסים השוטפים והנדחים בשנת 2024 של סעיפים 81א-ו לפקודה בחברת מעטים;
-
ההשלכות של התוספת למס על קביעת מיסים על הכנסה בדוחות כספיים ביניים.
בהמשך לכך, נבקש לעדכנכם, כי ביום 10.4.2025 פרסם המוסד הישראל לתקינה בחשבונאות הנחיה נוספת: הנחיה מקצועית מס' 2025/2 בנושא "השפעת מיסוי 'הרווחיות העודפת' לפי סעיף 62א(א1) לפקודת מס הכנסה[*] על הדוחות הכספיים של חברת מעטים" ("ההנחייה הנוספת") (קישור להנחיה הנוספת).
* סעיף 62א(א1) לפקודת מס הכנסה קובע, כי "הכנסה חייבת מפעילות עתירת יגיעה אישית" (כהגדרתה בסעיף 62א(ד) לפקודה) של חברת מעטים** בהפחתת סכום השָווה למכפלה של 25% בסכום המתקבל מההפרש שבין ההכנסה מפעילות עתירת יגיעה אישית (כהגדרתה בפקודה) של חברת המעטים ובין "תשלומים לחברה קשורה", תיחשב כהכנסתו החייבת מיגיעה אישית של "יחיד בעל מניות פעיל" (כהגדרתו בסעיף 62א(ד) לפקודה) בה, לפי סעיף 2(1) לפקודה, בהתאם לחֵלקו היחסי של בעל המניות האמור בזכויות לרווחי חברת המעטים ובהתקיים תנאים מוגדרים שנקבעו בסעיף.
** כמשמעותה בסעיף 76 לפקודת מס הכנסה ובלבד שבשנת-המס היא אינה אחת מאלה: חברת משלח יד זרה כהגדרתה בסעיף 75ב(א)(1) לפקודה, חברה נשלטת זרה כהגדרתה בסעיף 75ב(א)(1) לפקודה, חברה מועדפת או חברה מוטבת כהגדרתן בסעיף 51 לחוק לעידוד השקעות הון או מפעל מאושר כמשמעותו בסעיף 21 לחוק האמור.
עניינה של ההנחיה הנוספת בסוגיות הבאות:
-
השלכות המיסים השוטפים בשנת 2025 ואילך של מיסוי "הרווחיות העודפת" לפי סעיף 62א(א1) לפקודה בחברת מעטים;
-
השלכות המיסים הנדחים בשנת 2025 ואילך של מיסוי "הרווחיות העודפת" לפי סעיף 62א(א1) לפקודה בחברת מעטים;
-
השלכות מיסוי "הרווחיות העודפת" לפי סעיף 62א(א1) לפקודה על קביעת מיסים על הכנסה בדוחות כספיים ביניים של שנת 2025 ואילך בחברת מעטים.
חוזרים מקצועיים בנושא בניינים להשכרה (מסלול ההטבות הישן ומסלול ההטבות החדש)
כידוע, פרק שביעי 1 לחוק עידוד השקעות הון מַקנה הטבות במס לגבי השכרת דירות למגורים.
במבזק מס' 1947 מיום 21.11.2021 דיווחנו על פרסום חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022) התשפ"ב-2022 ("חוק התכנית הכלכלית") (קישור לחוק התכנית הכלכלית), בגדרו נכלל, בין היתר, תיקון עקיף (תיקון מס' 75) לחוק עידוד השקעות הון ("החוק"),* שבמסגרתו נוספו לפרק שביעי 1 לחוק הוראות לגבי המסלול החדש של "דירות להשכרה מוסדית" ("מסלול ההטבות החדש").
* ראו סעיף 67 לחוק התכנית הכלכלית.
על-פי הוראת-המעבר שנקבעה בסעיף 68 לחוק התכנית הכלכלית, הגשת בקשה חדשה תחת התנאים וההטבות שהיו קיימים בחוק לפני התיקון ("מסלול ההטבות הישן") תתאפשר (בכפוף לתנאים המנויים בהוראת-המעבר) לגבי בקשות שתוגשנה עד ליום 31.12.2023; וכי לאחַר מועד זה לא ניתן יהיה להגיש בקשות במסלול ההטבות הקיים.
עם זאת, ביום 5.11.2023, וכפי שדיווחנו במבזק מס' 2049, פרסמה הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה במשרד הכלכלה והתעשייה הוראת-שעה (קישור להוראת-השעה) ביחס לבקשות שהוגשו/תוגשנה מיום 7.10.2023; לפיה ניתן יהיה להגיש את הבקשות האמורות עד המועד הקבוע בחוק (31.12.2023) וזאת אף אם בשלב זה קיימת החלטת ועדה מקומית למתן היתר בתנאים חֵלף היתר בנייה בתוקף ואת היתר הבנייה יש לצרף לבקשה עד ליום 30.6.2024.
בהמשך לכל האמור, נבקש לעדכנכם, כי ביום 9.4.2025 פרסמה מחלקת חוקי עידוד בחטיבה המקצועית שברשות המיסים שני חוזרים מקצועיים: האחד, בנושא מסלול ההטבות הקיים; והשני, בנושא מסלול ההטבות החדש.
למַעבר לחוזר בנושא מסלול ההטבות הקיים, לחצו כאן;
למַעבר לחוזר בנושא מסלול ההטבות החדש, לחצו כאן.
הֶסדרי תשלומים במשרדי מע''מ באמצעות הרשאה לחיוב חשבון
הבוקר (20.4.2025) פורסמה הודעתה של גב' נטע סבח, סמנכ"לית בכירה לאכיפת הגביה ברשות המיסים, בדבר פתיחת האפשרות לביצוע הֶסדרי תשלומים באמצעות הרשאה לחיוב חשבון, וזאת נוסף על אמצעי התשלום הקיימים היום בהמחאות ובכרטיס אשראי.
במסגרת ההודעה צוין, כי על-מנת לבצע את הֶסדרי התשלומים באמצעות הרשאה לחיוב חשבון נדרשת זהות בין בעל ההרשאה לחיוב חשבון לבין בעל התיק.
עוד יצוין, כי לא חל כל שינוי בנוהל מיום 29.5.2022 בנושא "הסדרי פריסת תשלומים לסילוק חובות מס של עוסקים" (קישור לנוהל) וכן בדרישה כי העוסק/המיַיצג יחתום על טופס "הסדר תשלומים – תנאים".
למַעבר להודעתה של גב' סבח, לחצו כאן.
קנס מינהלי מהווה עונש מינימום
ביום 7.4.2025 ניתן פסק-הדין של בית-המשפט העליון בעניין גרין, במסגרתו נקבע ברוב דעות כאמור בפסק דינו של השופט נ' סולברג (שאליו הצטרפה השופטת ג' כנפי-שטייניץ כנגד דעתו החולקת של השופט י' אלרון), כי סכום הקנס המינהלי, על מי שיבקש להישפט ויורשע, יהווה עונש מינימום.
להורדת פסק-הדין, לחצו כאן.
נציין, כי במקרים בהם מוטל קנס מינהלי מתעוררת שאלה מעניינת והיא האם ניתן לדרוֹש את הקנס האמור כהוצאה לצורכי מס.
הגם שמדובר בתשלום עונשי, סבורנו, כי יש מקום לבחון את נסיבות הטלת הקנס ובמקרים מסוימים ניתן להצביע על טעמים התומכים בניכוי התשלום האמור כהוצאה לצורכי מס.