לוגו אלכס שפירא ושות׳

פורסמה רשימת העֶמדות החייבות בדיווח לשנת 2022 | התיישנות השגה במס שבח | מע"מ בעסקת קומבינציה | תזכירי חוק: חובת דיווח של חלפני כספים ומיסוי עסקות איגוח | ניכוי מס במקור מתשלומים לתושב חוץ ועוד

29/12/2022

לפניכם המבזק האחרון לשנת-המס 2022 והמהווה את המבזק ה-49 שנשלח השנה.
אנו מאחלים לכם שנה אזרחית טובה ומוצלחת.

רשימת העמדות החייבות בדיווח לשנת 2022

אתמול (28.12.2022) פרסמה רשות המסים את רשימת העֶמדות החייבות בדיווח לגבי שנת-המס 2022.

להרחבה בנושא זה, לחצו כאן.


ניכוי מס במקור מתשלומים לתושב-חוץ

כללי

ככלל, לקראת תום שנת-המס מומלץ להיערך לקבלת אישורי פטוֹר מניכוי מס במקור (או ניכוי מס במקור בשיעור מופחת) ובמידת הצורך לפנות לרשות המסים בבקשה לקבלת מעמד מס של "חברה מיוחדת" (ראו להלן).

מסלול ירוק להעברת תשלומים לחו"ל

במבזק מיום 29.9.2017 דיווחנו על השקת מסלול ירוק המאפשר ביצוע העברות של תשלומים לחו"ל, לצורך ביצוע השקעות בחו"ל או מתן הלוואות בחו"ל, באמצעות טופס הצהרה אשר ימולא בסניף הבנק (או באופן מקוּון במערכת הבנקאית), דהיינו ללא צורך באישור פטוֹר ניכוי מס במקור.*

* להורדת הודעת רשות המסים וטופס ההצהרה המקורי שצוּרף לה (טופס 2513/2), לחצו כאן.

המסלול הירוק הנ"ל יועד במקור לתשלומים המועברים לתושב מדינת אמנה ולחשבון בנק במדינת אמנה, עבוּר אחד מאלה: השקעה במניות חבר-בני-אדם, השקעה בנדל"ן בחו"ל, השקעה בנכסים אחרים בחו"ל (נכסים מוחשיים בלבד), מתן הלוואות לתושב-חוץ ומתן הלוואת בעלים לחבר-בני-אדם.*

* נזכיר, כי ביום 1.2.2018 פורסם מכתבו של רו"ח (משפטן) רולנד עם-שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, הכולל את הנחיות רשות המסים לאיגוד הבנקים בנושא ניכוי מס במקור בגין העברות לחו"ל (קישור למכתב).

עם זאת, ביום 17.4.2018 פורסמה הודעת רשות המסים בדבר הרחבת המסלול הירוק והוספת סוגי תשלומים חדשים למסלול האמור: השקעה בזכויות בשותפוּת, רכישת אופציות, תוספת מימוש המשולמת במימוש אופציות והחזר קרן הלוואה על-ידי חברה באישור רו"ח.*

* להורדת נוסחו המעודכן של הטופס (טופס 2513/2), לחצו כאן.

מאוחר יותר, פורסם טופס 2513/3 (קישור לטופס) שענייינו בהחזר קרן הלוואה על-ידי חברה לתושב-חוץ, כאמור באותו מסלול ירוק.

הארכת תוקף ההקלות ל''חברות מיוחדות''

בהוראת ביצוע 34/93 מיום 30.5.1993 פירטו רשויות המס בהרחבה את הכְּלָלים לגבי ניכוי מס במקור מתשלומים לתושבי-חוץ וההליכים לקבלת אישור לאי-ניכוי מס במקור, לפטוֹר ממס או למס בשיעור מוקטן. על-מנת להקל על ציבור הנישומים והמוסדות הכספיים נמנתה בהוראת-הביצוע האמורה רשימה של תשלומים שהבנק רשאי להעבירם ללא ניכוי מס במקור, וזאת על-סמך הצהרת המשלם/מקבל.

ביום 26.1.1998 פורסמה תוספת להוראת-ביצוע 34/93 הנ"ל ("התוספת") ובגדרהּ נקבעו הקלוֹת מיוחדות לגבי חברות הנחשבות ל"חברות מיוחדות" כמשמעותן בתוספת.

מאז, תוקפהּ של התוספת הוארך מעת לעת, כאשר ההארכה האחרונה הייתה עד ליום 31.12.2022.

בהמשך לכך, נבקש לעדכנכם, כי על-פי הודעתה (קישור להודעהשל רו"ח פזית קלימן, סמנכ"לית בכירה שומה וביקורת ברשות המסים, תוקפהּ של התוספת ביחס לחברות מיוחדות יוארך עד ליום 31.12.2023.
זאת, כבעבר, בכפוף לעמידה בתנאים הבאים, בנוסף לנדרש על-פי ההוראות שבתוספת:
- בביקורות שנערכו לחברות ב-3 השנים האחרונות, ניכויים ושומה, לא התגלו ממצאים בנושא ניכוי מס במקור מהעברות לחו"ל;
- כנגד החברה ו/או מנהליה לא מתנהלים כל חקירה/הליך בתחום הפלילי;
- אם החברה קיבלה אישור חברה מיוחדת בשנים קודמות, פקיד-השומה יבחן טרם אישור הבקשה מחדש, כי החברה התנהגה בעבר ומתנהגת באופן שוטף בהתאם לסעיף 4 לתוספת וכי ביצעה את המוטל עליה באותו סעיף;
- אם הועברו סכומים לחו"ל ללא ניכוי מס או בניכוי בשיעור מופחת, ויתברר כי היה על החברה לנַכּות מס במקור בשיעור גבוה מהשיעור שנוכה, תהיה החברה אחראית לתשלום המס. האישור כחברה מיוחדת אינו גורע מהחובות המוטלות על-פי הדין.

עוד צוין בהודעה, כי לעניין סעיף 6.2 לתוספת* – תשלומים עבור ריבית, במקום "ליבור + 2%" יבוא "3% + SOFR"; ואילו לעניין סעיף 3.9 להוראת ביצוע 34/93** תינתן הקלה, כך שבמקום "60,000$" יבוא "250,000$ לכל משלם".

* סעיף זה קובע, כי האמור בתוספת לגבי חברות מיוחדות לא יחול על תשלומים עבור ריבית, ששיעורה בעת ההתקשרות עולה על ליבור + 2% לשנה
** סעיף זה עוסק בתשלומים בגין שירותים שניתנו ובוצעו במלואם בחו"ל על-ידי נותני שירותים בחו"ל, בכפוף לתנאים המפורטים באותו סעיף.

מערכת מקוּונת לרישום והקצת מספר ישות לתושבי-חוץ

פורסמה הוראת ביצוע מספר 7/2022 שעניינה בבקשות מקוּונות המוגשות באמצעות המערכת החדשה ל"רישום והקצאת מספר ישות לתושבי חוץ" שפותחה על-ידי מחלקת תפעול שבחטיבת שירות לקוחות ברשות המסים, יחד עם אגף המרשמים בשע"מ.
המערכת החדשה משַמשת, כאמור, להגשת בקשות מקוּונות "לרישום והקצאת מספרי ישות לתושבי חוץ". בנוסף, היא מאפשרת לעובדי המשרדים הזנתן של בקשות ידניות להקצאת מספרי ישות לתושבי-חוץ המוגשות במשרדי השומה ומע"מ.

למַעבר להוראת הביצוע, לחצו כאן.


תזכירי חוק לתיקון פקודת מס הכנסה

פורסמו שני שני תזכירים לתיקון פקודת מס הכנסה.

בגדרו של התזכיר האחד (קישור לתזכיר) מוצע להפוך את הוראת-השעה הקבועה בסעיף 141א לפקודת מס הכנסה ואשר עניינה בחובת הדיווח של חלפני כספים לרשות המסים, להוראת קבע.*

* על-פי הוראות סעיף 141א לפקודה, על חלפן כספים לדַווח למנהל על כל פעולה שביצע בסכום של 50,000 ש"ח ומעלה וכן לקבל ולהעביר למנהל פרטי זיהוי של מקבלי שירותי מטבע או של הנהנים מהם. המידע המתקבל מוזן למאגר מידע ייעודי נפרד של רשות המסים והוא יכול לשַמש בעלי תפקיד שהוגדרו בחוק ובתקנות לצורך גביית מס וחקירת עבירות על חוקי המס, הכל בהתאם לתנאים שהוגדרו בפקודה ובתקנות. בסעיף-קטן (טו) נקבע כי סעיף 141א הוא הוראת-שעה ותוקפו עד תום שלוש שנים מיום תחילתן של התקנות שהותקנו על-ידי שר האוצר מכוח הסעיף. בהתאם לכך, פורסמו ביום 28.11.2018 תקנות מס הכנסה (תקנות לעניין חלפני כספים) (הוראת שעה), התשע"ט-2018. בתקנות אלו נקבע כי תחילתן 180 ימים מיום פרסומן אלא אם כן תחילתן יידחה עד ל-180 ימים נוספים על-פי הודעת המנהל. המנהל אכן הודיע על דחייה כאמור ולכן מועד תחילת התקנות הוא 28.11.2019 ומועד פקיעתן אמור היה לחול ביום 28.11.2022. אולם, בהתאם לסעיף 38 לחוק יסוד: הכנסת, בעניין הארכה מנהלית של חיקוקים בתקופת בחירות, תוקפם של סעיף 141א לפקודה וכן התקנות שהותקנו מכוחו הוארך עד ליום 15.2.2023.

במסגרת התזכיר השני (קישור לתזכיר) מוצע להוסיף לחלק ד לפקודת מס הכנסה, אחרי פרק שני 1, פרק חדש (פרק שני 2) שעניינו במיסוי עסקות איגוח.


הוראות-שעה המוארכות מכוח סעיף 38 לחוק יסוד: הכנסת

רשות המסים פרסמה רשימה של הוראות-השעה המתקנות את צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין, התשע"ז-2017 ואשר מוארכות מכוח סעיף 38 לחוק יסוד: הכנסת עד ליום 15.2.2023.

למַעבר לפרסום, לחצו כאן.


התיישנות השגה במס שבח

ביום 21.12.2022 ניתן פסק-הדין של ועדת-ערר מיסוי מקרקעין שליד בית-המשפט המחוזי בנצרת בעניין טנוס.

עניינו של פסק-הדין בערר שהגישו העוררים, שלושה אחים, על החלטת המשיב (מנהל מיסוי מקרקעין נצרת) בהשגות בעניין שומות מס שבח שהוצאו להם בגין עסקה שבגדרהּ מכרו את זכויותיהם במקרקעין לחברת ב.ס.ט בנייה בע"מ ("החברה") אשר הייתה בבעלותם במועד העִסקה.
לטענת העוררים, חלה על העִסקה הוראת-השעה שנקבעה במסגרת תיקון 83 לחוק מיסוי מקרקעין, למרות שמדובר במכירה ל"קרוב" בניגוד להוראת-השעה האמורה.*

* תיקון 83 לחוק מיסוי מקרקעין פורסם במסגרת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ו-2015.
במסגרת התיקון האמור נקבעה ​הוראת-שעה ל-3 שנים (2016–2018) לגבי מכירת קרקעות בידי יחידים, לפיה מכירת קרקעות שנרכשו לפני יום 7.11.2011 (דהיינו, שחלק מהשבח הריאלי בגינהּ חייב במס בשיעור שולי, לפי חישוב ליניארי) ושלגביהן קיימת תכנית המתירה בנייה למגורים של 8 דירות לפחות יחול מס שבח מופחת בשיעור של עד 25%. זאת, כאמור, בתנאים המנויים בהוראה. 

עוד טענו העוררים, כי המשיב איחר את המועד במתן החלטתו בהשגה משלא שלח אותה תוך 8 חודשים מיום הגשת ההשגה. לטענתם, לא די שהמשיב ייתן החלטתו בהשגה בתוך תקופת ההתיישנות ועליו ליַידע את הנישום אודות החלטתו במסגרת התקופה האמורה.

ועדת-הערר, מפי יו"ר הוועדה השופטת ע' הוד (בהסכמת חברי הוועדה עו"ד י' פנקס ומר א' שרם), דחתה את הערר (קישור לפסק-הדין).


מע"מ בעסקת קומבינציה

ביום 20.12.2022 ניתן פסק-הדין של בית-המשפט המחוזי בתל-אביב בעניין בוטיק – שימור מבנים בע"מ.

הגם שעניינו של פסק-הדין בתובענה אזרחית ולא בערעור מס, ראינו לנכון לעדכנכם בנושא, וזאת לאור ניתוחו של השופט נ' שילה ביחס למחלוקות שהתגלעו בין הצדדים בקשר לחבויות המע"מ הגלומות בהסכם הקומבינציה שנחתם ביניהם.

תשומת לבכם, בין היתר, לניתוחו של השופט שילה ביחס לשאלה האם יש להוסיף מע"מ לסכום הפיצוי לוֹ טענה התובעת (פס' 21 לפסק-הדין).

למַעבר לפסק-הדין, לחצו כאן.